Skip to content

Zapach cukierków w tytoniu

1 miesiąc ago

688 words

Aromatyzowane produkty tytoniowe są sprzedawane na całym świecie (patrz Dodatek dodatkowy, dostępny wraz z pełnym tekstem niniejszego listu). Raport Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) z 2007 r .1 stwierdza: W świetle niewielkich badań przeprowadzonych na tytoniu aromatyzowanym, grupa robocza WHO ds. Regulacji wyrobów tytoniowych. . . wzywa władze odpowiedzialne za opiekę zdrowotną do rozważenia inicjatyw w zakresie zdrowia publicznego w celu ograniczenia wprowadzania na rynek i stosowania aromatyzowanych wyrobów tytoniowych. W Stanach Zjednoczonych Food and Drug Administration podaje: Prawie 90 procent dorosłych palaczy zaczyna palić jako nastolatki. . . . aromatyzowane papierosy są bramą dla wielu dzieci i młodych dorosłych, którzy stają się regularnymi palaczami. 2 Ustawa o zakazie palenia i tytoniu z 2009 r. Zakazała amerykańskiej sprzedaży papierosów o charakterystycznych smakach innych niż mentol. Zakaz ten nie obejmuje jednak wie lu produktów, które nie są sklasyfikowane jako papierosy zgodnie z amerykańskim prawem podatkowym. Do produktów tych należą małe i duże cygara papierosowe, cygaretki, tępiki (duże cygara złożone z papierowej torebki na bazie tytoniu z wyciętym tytoniem [takie jak cygaro Phillies Blunt ]), konwencjonalne cygara z walcowanych liści, roll-your tytoń , tępe okłady (tj. okłady na bazie tytoniu – często aromatyzowane – związane z owinięciami używanymi w tępym cygarze i często używane do zwijania konopi), tytoń fajkowy, wilgotna tabaka do zanurzania , Rozpuszczalne , takie jak Kule wielbłądów i papierosy elektroniczne. Niektórzy palacze konopi używają skorupy tępego cygara do tępienia ; tworzy to powiązanie z używaniem tytoniu z używaniem konopi.3 Blunt wraps zapewniają tylko okład z tytoniu w formie gotowej do użycia. Ponieważ niektóre cygara są teraz strukturalnie bardzo podobne do papierosów (patrz Rys. S1 w Dodatku Uzupełniającym) , zdolność do aromatyzowania cygar przekłada się na ciągłą dostępność aromatyzowanych produktów papierosopodobnych. Niedawny artykuł, w którym podano wyniki z Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom4, wykazał, że aromatyzowane produkty do palenia są wykorzystywane przez 42% uczniów szkół średnich i licealistów, którzy palą. Takie produkty nazwano tytoniem o smaku słodyczy , a niektóre jurysdykcje (np. Nowy Jork i Providence, RI) wprowadziły ograniczenia. Rysunek 1. Rysunek 1. Poziomy i wzory chemikaliów w różnych markach cukierków wiśniowych, winogronowych i jabłkowych, kakao-pomocy i wyrobów tytoniowych. Panel A pokazuje, że produkty o smaku wiśniowym zawierają chemikalia benzaldehyd, alkohol benzylowy i inne wiśniowe chemikalia. Pary wiśniowo-waniliowe (z waniliną, etylowaniliną lub obydwoma) wykryto we wszystkich badanych produktach tytoniowych o smaku wiśniowym. Jak pokazano w panelu B, wszystkie badane produkty gronowe zawierały antranilan metylu; stwierdzono, że kilka produktów tytoniowych zawiera keton malinowy ( aromat jagodowy ), wanilinę lub oba. Chemiczny alkohol benzylowy w smaku wiśni został wykryty w cygarach Phillies Blunt o smaku winogron, tabakie kajakowej i opakowaniach Zig-Zag. Jak pokazano w panelu C, wszystkie produkty jabłkowe zawierały 1-heksanol. Inne sześciowęgowe związki smakowe (np. [Z] -3-heksen-1-ol) wykryto w wielu produktach. Parowanie z wanilią wykryto w każdym badanym jabłkowym produkcie tytoniowym. Parowanie z alkoholem benzylowym o smaku wiśniowym wykryto w tabakierce kajakowej o smaku jabłkowym, tabakie Skoal i okładach Zig-Zag. Zidentyfikowaliśmy substancje smakowo-zapachowe i ich poziomy w kilku rodzajach cukierków, napojach Kool-Aid i podobnie nazwanych wiśniami , winogronami , jabłkami , brzoskwiniami i jagodowymi wyrobami tytoniowymi. W ramach każdego rodzaju smaku stwierdziliśmy wielkie nakładanie się stosowanych środków smakowo-z apachowych. Benzaldehyd, alkohol benzylowy lub oba wykryto w wiśniowych cukierkach Jolly Rancher, Life Savers, cukierze Zotz, mieszance napoju Kool-Aid i wszystkich badanych produktach tytoniowych o smaku wiśniowym (Figura 1A). Antranilan metylu wykryto we wszystkich winogronowych słodyczach, Kool-Aid i produktach tytoniowych (Figura 1B). Alkohol organiczny 1-heksanol wykryto we wszystkich cukierkach i wyrobach tytoniowych jabłkowych (rysunek 1C). Znaleźliśmy również analogiczne wzory dla produktów brzoskwiniowych i jagodowych (patrz Dodatek Uzupełniający). Niektóre wyroby tytoniowe zawierały substancje smakowo-zapachowe na znacznie wyższych poziomach na porcję niż produkty nietytoniowe. Te same, znane, specyficzne dla substancji chemicznych, sensoryczne cechy smakowe, które są związane z owocowymi smakami w popularnych słodyczach i na [patrz też: Implanty Stomatologiczne, psycholog warszawa, laryngolog ]

[przypisy: stłuszczenie watroby, medicor gorlice, wodniste upławy ]

0 thoughts on “Zapach cukierków w tytoniu”